kwasami tłuszczowymi

Encyklopedia PWN

NNKT, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe, WNKT,
kwasy tłuszczowe o cząsteczkach zawierających co najmniej 2 wiązania podwójne, niesyntetyzowane przez organizm człowieka, muszą być dostarczane w pożywieniu;
oliwkowy olej, oliwa nicejska, oliwa, Oleum Olivarum,
tłuszcz (olej roślinny) wytłaczany na zimno z miąższu rozdrobnionych owoców oliwki europejskiej;
olej otrzymywany z miąższu owoców, także nasion, różnych gat. palm, gł. olejowca gwinejskiego (palmy olejowej);
jeden z najlepszych olejów jadalnych, wartościowe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), otrzymywany przez ekstrakcję śrutowanych, suszonych i rozdrobnionych nasion soi, o zawartości 15–20% oleju;
woski, woski naturalne,
mieszaniny gł. estrów monohydroksylowych wyższych alkoholi alifatycznych z wyższymi kwasami tłuszczowymi, a także alkoholi i kwasów tłuszczowych oraz węglowodorów;
alkohole
[arab. al-kuhl ‘delikatny proszek’],
związki organiczne, pochodne węglowodorów, których cząsteczki zawierają grupę hydroksylową (wodorotlenową) –OH zamiast atomu wodoru związanego w związku macierzystym z atomem węgla grupy alkilowej lub cykloalkilowej.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia